Κατασκευαστικά

Επιλέξτε κατηγορίεςDomgreek select
Επανάσταση στην αρχιτεκτονική φέρνει το «αόρατο ξύλο»

Επανάσταση στην αρχιτεκτονική φέρνει το «αόρατο ξύλο»

Παρασκευή, 07 Απρίλιος, 2017

Το ξύλο είναι το βασικό υλικό για κάποια από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα ανά των αιώνων.

 

καθώς αρχιτέκτονες και μηχανικοί αναζητούν υλικά που θα είναι πιο σταθερά και ανθεκτικά, επιστήμονες του πανεπιστημίου Μέριλαντ δημιούργησαν το «αόρατο» ξύλο το οποίο είναι πιο δυνατό και αεροστεγές ακόμη και από το γυαλί.

Το «αόρατο ξύλο», όπως το περιγράφει ο επικεφαλής της έρευνας Λιάνγκμπινγκ Χου (Liangbing Hu), είναι πιο σταθερό από το κλασσικό ξύλο και μπορεί να αντικαταστήσει υλικά που βλάπτουν το περιβάλλον, όπως το πλαστικό.

Σε έναν κόσμο όπου η μοντέρνα αρχιτεκτονική βασίζεται σε βαριά υλικά όπως το γυαλί και το σίδερο, η αντικατάσταση με ένα τέτοιο υλικό μπορεί να επιφέρει επανάσταση καθώς θα μειωθεί το κόστος παραγωγής και η έκθεση ρίπων στο περιβάλλον.

Πώς δημιουργήθηκε

Οι επιστήμονες αρχικά, αφαίρεσαν το μόριο της λιγνίνης που βρίσκεται στο ξύλο και του προσδίδει το καφέ χρώμα του. Συγκεκριμένα, η τεχνική που χρησιμοποίησαν ήταν το βράσιμο του ξύλου με υδροξείδιο του νατρίου και άλλων ουσιών, για περίπου δύο ώρες. Αυτή η διαδικασία ξέβαψε το χρώμα και στη συνέχεια το υλικό γεμίστηκε με το χημικό «epoxy», που το έκανε τέσσερις με έξι φορές πιο ανθεκτικό. Το συγκεκριμένο χημικό συστατικό χρησιμοποιείται και στις κόλλες.

«Οι μικροσκοπικές ίνες που σχηματίζονται στα τοιχώματα των καναλιών είναι που κάνουν το ξύλο τόσο ισχυρό», εξηγεί ο Χου.

Τα πλεονεκτήματα του «αόρατου ξύλου»

Στο άμεσο μέλλον οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το γυαλί. «Τα γυάλινα παράθυρα αποτελούν πρόβλημα και το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα καθώς έχουν κακή θερμική μόνωση», αναφέρει ο Χου στο CNN. Ως φυσικός μονωτής, το ξύλο μπορεί να εγκλωβίσει τη ζέστη σε κρύες μέρες όπως αντίστοιχα και το κρύο σε ζεστές μέρες μέσα σε έναν χώρο.

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι το διαφανές ξύλο μπορεί να εκτεθεί και σε υψηλές θερμοκρασίες, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, γεννήτριες, τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

«Αν τοποθετηθεί το ξύλο σε ηλιακό μετατροπέα, η ποσότητα της ηλιακής απορρόφησης θα είναι μεγαλύτερη φτάνοντας και το 30%, σε σύγκριση με τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα».

 

ΠΗΓΗ: http://www.cnn.gr