Φορολογικά

Επιλέξτε κατηγορίεςDomgreek select
Επανέρχεται το πρόγραμμα  «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Επανέρχεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

10 Ιούνιος, 2017

Επανέρχεται το πρόγραμμα  «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές ως προς τα χρηματικά όρια και τα ποσοστά επιδότησης, αλλά και τις διαδικασίες ένταξης.

Το πρόγραμμα, το οποίο πάνω από 40.000 νοικοκυριά ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και αναμένεται να «τρέξει» εντός του Ιουνίου ενώ οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Το εν λόγω πρόγραμμα θα επιδοτήσει τα νοικοκυριά για τεχνικές και οικοδομικές εργασίες στις κατοικίες τους με στόχο την περιστολή ενεργειακών δαπανών.

Διαβάστε τη συνέχεια
Νέος νόμος για τα αυθαίρετα.

Νέος νόμος για τα αυθαίρετα.

03 Απρίλιος, 2017

Καμία νομιμοποίηση για τα κτίσματα που κατασκευάστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011 προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα που έρχεται στη βουλή από στις αρχές Απριλίου.

Διαβάστε τη συνέχεια
Πως να δηλώσετε τα ακίνητα σας

Πως να δηλώσετε τα ακίνητα σας

03 Απρίλιος, 2017

Όσοι φορολογούμενοι εισέπραξαν εντός του 2016 ενοίκια από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση κατοικιών ή και λοιπών κτισμάτων, όσοι παραχώρησαν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία τους στα παιδιά τους, στους γονείς τους ή σε τρίτους, όσοι χρησιμοποίησαν ένα ή περισσότερα δικά τους κτίσματα ως επαγγελματική στέγη (όσοι δηλαδή έκαναν ιδιόχρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης) οφείλουν και φέτος να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά πρώτα το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων από ακίνητα) και στη συνέχεια το κανονικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

 

Διαβάστε τη συνέχεια
Tακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων

Tακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων

11 Σεπτέμβριος, 2016

Την παράταση κατά δύο χρόνια της προθεσμίας που εκπνέει στις 8 Οκτωβρίου για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, με παράλληλη μείωση των προστίμων και αύξηση των δόσεων αποπληρωμής τους σε 80, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τα αυθαίρετα.

(Πηγή :www.michanikos.gr)

Διαβάστε τη συνέχεια
Φορολογία εκμίσθωσης ακινήτων από ιδιώτες σε τουρίστες

Φορολογία εκμίσθωσης ακινήτων από ιδιώτες σε τουρίστες

18 Μάρτιος, 2016

Ερώτηση τέθηκε στη Βουλή σχετικά με την φορολογία της εκμίσθωσης ακινήτων από ιδιώτες σε τουρίστες μετά την απελευθέρωση των τουριστικών μισθώσεων από την 1.11.2015 και η απάντηση ήλθε μέσω επίσημου εγγράφου στη Βουλή από την αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, ο ιδιοκτήτης ακινήτου που φέρει τα χαρακτηριστικά και πληρεί τις προδιαγραφές ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων-διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ), από την 1η Νοεμβρίου 2015 δεν υπόκειται σε υποχρέωση εφοδιασμού με το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Η ίδια διαδικασία αφορά και τα ακίνητα που φέρουν τα χαρακτηριστικά και πληρούν τις προδιαγραφές αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στο άρθρο 46 του ν. 4179/2013 (Α' 175) περί τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων και κατοικιών. Κατά συνέπεια δίδεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες όλων των ως άνω περιπτώσεων να προβούν ελεύθερα, ακόμα και για βραχυχρόνιο διάστημα, στην αστική μίσθωση του ακινήτου τους.

Τονίζεται βέβαια, πως ότι βάσει των άρθρων 21, 39 και 40 του ν. 4172/2013 (Α' 167), και της υπ' αριθμ. ΠΟΛ.1069/23.3.2015 ερμηνευτικής εγκυκλίου, η παροχή των εκάστοτε υπηρεσιών από τον εκμισθωτή κατά την αστική εκμίσθωση ακινήτου (π.χ. καθαριότητα, φύλαξη κ.λπ.) καθιστά το παραγόμενο εισόδημα ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο υπόκειται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Η περαιτέρω διευκρίνιση των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες το εισόδημα που θα προκύπτει από την εκμίσθωση του ακινήτου θα φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών) ή ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία αναμένεται να δοθεί από την καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως η κατάργηση του χρονικού ορίου των 30 ημερών για το χαρακτηρισμό μίας μίσθωσης ως 'τουριστικής' δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την κατάργηση των ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) ως τουριστικών καταλυμάτων.

Πηγή πληροφοριών: www.buildnet.gr

Διαβάστε τη συνέχεια
Έρχεται διπλή αύξηση στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ

Έρχεται διπλή αύξηση στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ

12 Μάρτιος, 2016

Αυτόματη αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή απώλεια εσόδων απαιτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Αυτό, σε απλά ελληνικά, μεταφράζεται σε αύξηση του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών αλλά και ψαλίδισμα των πιθανοτήτων να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο τύπου ΦΜΑΠ προκειμένου να απαλλαγούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες από τα βάρη που επιφέρει ο φόρος με την σημερινή μορφή του.

Η συζήτηση για το πώς θα γίνει η αυτόματη αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Οι δανειστές ζήτησαν και πήραν στοιχεία για τις μειώσεις που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες. Ουσιαστικά ζήτησαν τις μέσες μειώσεις των τιμών ζώνης προκειμένου να προσεγγίσουν τις απώλειες εσόδων. Δεδομένου ότι οι όποιες αναπροσαρμογές των συντελεστών θα στηριχθούν σε μέσες τιμές, θεωρείται από τώρα δεδομένο ότι θα υπάρξουν ιδιοκτήτες οι οποίοι όχι μόνο δεν θα δουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά αντιθέτως θα κληθούν να πληρώσουν και περισσότερα.

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα ευρήματα:

Στις φθηνότερες περιοχές της Αγίας Παρασκευής, προκύπτει μείωση της τιμής ζώνης από τα 1400 στα 1200 ευρώ. Όμως ο ΈΝΦΙΑ δεν αλλάζει. Στις ακριβότερες περιοχές του Αγίου Δημητρίου, προκύπτει μείωση στην τιμή ζώνης κατά 250 ευρώ (από τα 1500 στα 1250 ευρώ) αλλά και πάλι προκύπτει μηδενική μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο ισχύει επίσης σε περιοχές των Αγίων Αναργύρων, σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, στο Αιγάλεω, σε περιοχές του Αλίμου, στο Μαρούσι, Στην Αργυρούπολη, (σ.σ ακόμη και στα ακριβά σημεία όπου προκύπτει μείωση της τιμής ζώνης κατά 350 ευρώ, ο φόρος δεν αλλάζει), στο Ελληνικό, στην Καισαριανή, στις φθηνότερες περιοχές της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας, στην Νέα Φιλαδέφεια, στην Πεύκη και σε δεκάδες άλλες περιοχές.

Τι θα συμβεί σε αυτές τις περιοχές αν το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει σε οριζόντια αύξηση του φόρου ανά τετραγωνικό; Παρά τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, οι φόροι θα γίνουν περισσότεροι.

Αυτό το παράδοξο έχει να κάνει με τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Και πάλι η χώρα έχει διαιρεθεί σε ζώνες με βάση τις αντικειμενικές αξίες και σε κάθε ζώνη αντιστοιχεί ένα ποσό φόρου ανά τετραγωνικό. Για να αλλάξει ο φόρος, πρέπει να αλλάξει και η ζώνη αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Για την ακρίβεια, δεν συμβαίνει σε καμία από τις περιοχές που προαναφέρθηκαν. Προφανώς, υπάρχουν και περιοχές που επέρχονται μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ με βάση τον σημερινό τρόπο υπολογισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Χολαργός, το Χαίδάρι, η Πετρούπολη, η Πεντέλη, το Παλαιό Φάληρο, περιοχές της Καλλιθέας κλπ.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε εξαγγείλει ότι θα αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές αξίες των ακινήτων του καθενός και όχι η επιφάνεια του κάθε ακινήτου ξεχωριστά όπως ισχύει τώρα. Δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ξεκινήσει να εισπράττεται μέσα στο καλοκαίρι, θεωρείται αμφίβολο αν υπάρχει πλέον χρόνος να προχωρήσει τέτοιος ανασχεδιασμός τουλάχιστον για το 2016. Το πιο πιθανό είναι ότι θα πορευτούμε με τον ΕΝΦΙΑ και τους αυξημένους συντελεστές.

πηγή: Fpress.gr

Διαβάστε τη συνέχεια
Παράταση στην ισχύ των οικοδομικών αδειών

Παράταση στην ισχύ των οικοδομικών αδειών

10 Μάρτιος, 2016

Σύμφωνα με το 21 φύλλο της 21/2/2016, Τεύχος Α’, της Εφηµερίδας της Κυβερνήσεως στο οποίο δηµοσιεύθηκε ο νόµος 4368/2016 "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις", παρουσιάζεται παράταση της ισχύς των οικοδομιών αδειών.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 76 του κεφαλαίου ΣΤ’ (∆ιατάξεις Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) του νόμου, παρατείνεται η ισχύς των οικοδοµικών αδειών και των αδειών δόµησης που λήγουν από 1-3-2016 έως και 31-12-2017, κατά τρία έτη από την ηµεροµηνία λήξης τους, χωρίς να απαιτούνται ενέργειες των Υπηρεσιών ∆όµησης.

Πηγή πληροφοριών: ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε τη συνέχεια
Ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»

29 Φεβρουάριος, 2016

Περιθώριο (που συνοδεύεται από μπλοκάρισμα της μεταβίβασης) μέχρι το 2018 έχουν πλέον και ιδιοκτήτες σε 92 περιοχές σε όλη τη χώρα που η προθεσμία θα έληγε μέσα στο 2016. Η λίστα περιλαμβάνει και οκτώ περιοχές στην Αττική: Ελευσίνα, Βριλήσσια, Μελίσσια, Νέα Πέραμος, Νέο Ψυχικό, Γέρακας, Νέα Σμύρνη και Άγιος Ιωάννης Ρέντης.
Πλέον, με το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, για τα παλιά προγράμματα, ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 14 χρόνια (από τα 12 που ίσχυε έως τώρα) από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή. Το ίδιο χρονικό διάστημα ισχύει για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στο εξωτερικό, το Δημόσιο και τους Δήμους.

Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που εφαρμόζονται από το 2008 και μετά, το νέο όριο είναι τα επτά χρόνια (από τα πέντε που ίσχυε μέχρι τώρα) από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου.

Σημειώνεται ότι τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέρχονται στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.

Πηγή: www.ktimatologio.gr

Διαβάστε τη συνέχεια